Op 13 oktober ging de gemeenteraad door waar de verbreding van de Kerkstraat besproken werd. Daaruit blijkt dat er momenteel geen standpunt genomen wordt.
Bij de volgende zitting kan er wel gestemd worden, zelfs al zijn er maar 5 gemeenteraadsleden. Een eenvoudige meerderheid van 3 tegen 2 kan daarmee beslissen over 54 onteigeningen… Dit gaf ons een extra reden om alle Anzegemnaren te informeren over hoe het momenteel zit.
De gemeenteraad kan je hier herbekijken.
Toelichtingsnota gemeenteraad 13 oktober 2020
Het college nam op 22 april ll. een besluit waarin het de visie op de aanleg van een omleidingsweg
onderschreef, mits er voldaan werd aan enkele voorwaarden.
Op 6 juli ll. had een afvaardiging van het college een overleg met het provinciebestuur en AWV in het kabinet van Minister Lydia Peeters. Naar aanleiding van dit overleg werd voorgesteld het scenario waarbij er geen omleidingsweg wordt aangelegd, verder te laten onderzoeken door AWV. Dit scenario vereist immers een verbreding van de N382 in de doortocht van Anzegem, waarbij een aantal woningen zouden moeten onteigend worden.
Het college zette haar beslissing van 22 april 2020 daarom on hold totdat AWV een concretere
voorstelling kan geven van de impact van de noodzakelijke verbreding van het wegtracé in het scenario “geen omleidingsweg”.
Het tracé van de omleidingsweg dat door de deputatie weerhouden werd is een combinatie van tracé Noord B en tracé 3.
Het bestuur verzocht de provincie en AWV dus ook om concreet de plannen uit te werken voor een scenario waarbij er geen omleidingsweg zou komen, en waarbij het verkeer op een vlotte en voor fietsers en voetgangers veilige manier zou door Kerkstraat en Kruisweg kan circuleren. In bijlage de plannen zoals uitgewerkt door AWV.
De paarse aanduidingen zijn de woningen die moeten onteigend worden.
Er zal een onteigening nodig zijn aan één kant van de weg, en dit over nagenoeg de volledige lengte (met enkele uitzonderingen zoals zone Gapersplein). Start ter hoogte van drukkerij aan Borreberg.
De kant die onteigend zou moeten worden:
• Ter hoogte van Dorpsplein: kant café Oud Gemeentehuis, omdat dit de binnenkant van de bocht
is. Die kant aanhoudend tot net voor bib.
• Aan Kruisweg: binnenkant bocht, om iets verder de andere kant te kiezen omdat daar minder
woningen zijn.
Er zouden een 53 woningen, waarvan een tweetal appartementsgebouwen, moeten onteigend worden. Om de school niet te moeten onteigenen, zou de bib moeten onteigend worden.
Het plan gaat uit van de minimale vereisten om de volgens huidige normering veilige fietspaden
/voetpaden te bekomen. De vrije ruimte door het afbreken van de woningen kan desgewenst ingevuld worden met parkeerstroken…
Er is ook een variante gemaakt op dit plan, en dit met een onteigening aan de kant van de apotheek i.p.v. aan de kant van het appartementsgebouw.
Indien de gemeenteraad zou kiezen voor het scenario Kerkstraat/Kruisweg, betekent dit niet dat deze plannen niet kunnen bijgestuurd worden. In dit scenario moet er immers nog een startnota en een projectnota gemaakt worden. Tijdens dit proces zullen alle ontwerp- en andere afwegingen gemaakt worden, wat zal leiden tot een bepaald tracé in de doortocht. De voorliggende plannen geven wel al een goede indicatie van de impact op de doortocht.
Lees hier de volledige toelichtingsnota van 13 oktober 2020.